SEO optimizacija web stranica za Google i druge tražilice

SEO optimizacija, koliko god bila misteriozna i komplicirana, zapravo se svodi na radnje koje se točno mogu definirati i objasniti. Jednostavnost SEO optimizacije je u tome što ne postoji beskonačno stvari koje biste trebali / mogli učiniti za bolju vidljivost vaše stranice ili bloga na tražilicama. Složenost SEO optimizacije leži u velikom broju faktora koji utječi na rangiranje tj. pozicioniranje web stranica na tražilicama.

U nastavku ću vam pokušati izložiti ‘kratak SEO vodić’ koji će vam pokazati što bi svatko trebao učiniti kako bi dobro optimizirao web stranicu za Google i druge tražilice. Treba imati na umu da vam ove radnje ne mogu garantirati #1 poziciju na Google-u. Zašto? Razloga je puno, jedan bi mogao biti: “Vaša konkurencija je također napravila sve korake SEO optimizacije + još više..” ili “Konkurentna stranica ima puno više back linkova sa kvalitetnih web stranica od vaše”..

Prva pozicija ili ne, neće škoditi proći ove korake na postojćim web stranicama ili blogovima ili se držati ovih uputa ako krećete iz početka te želite imati dobro optmiziranu web stranicu.

1) ISTRAŽIVANJE KLJUČNIH RIJEČI

Istraživanje ključnih riječi je logična prva cjelina s kojom biste trebali krenuti ako se želite natjecati odnosno ‘poraziti’ konkurente na Google i drugim tražilicama. Ukoliko imate web stranicu poput mojatvrtka.hr, pretpostavljam da ćete ovaj korak preskočiti jer vjerojatno niste nazvali tvrtku poput ‘prodaja krumpira’ samo zato što želite dominirati Google-om na spomenute ključne riječi.

Ukoliko pak želite osposobiti domenu kako biste dominirali određenim tržištem, domena koja sadrži ključne riječi odigrat će značajan SEO faktor i pomoći vam u boljoj poziciji. Treba napomenuti da možete dominirati Google tražilicom na bilo koje ključne riječi sa bilo kojom domenom, ali ipak imate prednost ako odaberete naziv domene u sladu s ciljanim pojmovima.

 • ciljane ključne riječi možete primijeniti već na samu domenu pri odabru
 • ciljane ključne riječi možete primijeniti na naslove i članke koje pišete na blogu ili web stranici

Ukoliko niste sigurni koje ključne riječi ciljati, možete pretragu olakšati pomoću Google Keyword Tools alata pomoću kojega možete odrediti opseg pretraživanja po određenim pojmovima.

Primjer: Ako prodajete rabljene automobile, ne bih vam savjetovao domenu autokuca-naziv.com već rabljeniautomobili-naziv.com, a zašto, možete pogledati u tablici pretrage. Čak i ako ste #1 na Google-u na pojam auto kuća to vam neće biti garancija da ćete poboljšati poslovanje. Rađe ciljajte pojam ‘rabljeni automobili’.

Pojam ‘auto kuća’ inače ima ogroman broj mjesečne pretrage, ali ako se bavite izričito prodajom rabljnih automobila, želite ciljati korisnike koji traže polovni automobil, a ne auto kuću.

U ovom primjeru imamo pobjednika, a to su ključne riječi ‘rabljeni automobili’. Ključne riječi ‘prodaja rabljnih vozila’ vam mogu zvučati primamljivo, ali postoji gotovo upola manje upita korisnika na mjesečnoj bazi, tako da ćemo ostati pri ključnim riječima od 33.100 mjesečnih upita korisnika (izračunatih kao približni godišnji prosjek).

ZAKLJUČAK: Koje ključne riječi odabrati?

 • Ključne riječi koje su bitne za vaš business. Nemojte se zanositi s ključnim riječima koje izgledaju atraktivno, ali nisu povezane s vašim business-om tj. proizvodima ili uslugama koje nudite.
 • Izaberite ključne riječi koje će korisnici i potencijanlni kupci stvarno tražiti na Google-u kako bi pronašli proizvode ili usluge koje im trebaju
 • Ciljajte ključne riječi s ogromnim volumenom mjesečne pretrage (Google Keyword Tools vam može pomoći u tome).
 • Budite realni. Ako ste web designer iz Osijeka, za početak možete ciljati ključne riječi ‘web designer Osijek’ ili nešto slično. Ako ste tek počeli, teško je za očekivati da ćete biti prvi na Google-u na pojam ‘web designer’. Ciljanje na lokalnu razinu (npr. Osijek) vam također može donijeti puno klijenata, zar ne?

Kod odabira ključnih riječi, posebno pomaže biti realan jer ponekad pucati pre visoko ne ispadne onako kako smo očekivali. Također, ciljanje 10 različitih ključnih na vašoj početnoj stranici bi bilo malo nerealno. Radije izaberite 1-3 ključnih riječi te napravite optimizaciju za te pojmove.

2) ON-PAGE SEO OPTIMIZACIJA

On-page ili on-site SEO optimizacija podrazumijeva sve radnje koje možete obaviti na samoj stranici kako biste ju prilagodili tražilicama i korisnicima. On page SEO optimizacija je vrlo bitna i sadrži puno segmenata na koje trebate obratiti pažnju. U nastavku ću nabrojati one najbitnije:

 • kodiranje – podrazumijeva ispravnost i čistoću koda (clean code) kod programiranja i same izrade web stranice (html, php, css, flash, javascript…). Ukoliko ne ne bavite izradom web stranica, radije angažirajte web designera nego da se sami upuštate u nepoznato.
 • meta titles & descriptions (naslovi i opisi) – naslovi su od iznimne važnosti i za tražilice i za korisnike, a opisi (description meta tag) su manje važni za pozicioniranja na tražilicama, ali imaju veliku ulogu kod korisnika jer se meta naslovi i opisi pojavljuju u rezultatima pretrage i imaju snažan utjecaj na korisnike. Dobar opis djelovat će kao dobar mamac i obrnuto.
 • ključne riječi i njihovo korištenje u sadržaju (tekstu). Za najveći učinak, koristite ključne riječi na početku naslova i odjeljka u tekstu. Nemojte pretjerivati s ponavljanjem ključnih riječi, jer nećete postići bolje rezultate. Budite umjereni i realni.
 • xml sitemap će pomoći Google-u da bolje ‘shvati’ i indeksira vaše stranice i postove. Ukoliko koristite npr. wordpress CMS, xml sitemap možete instalirati kroz plugn i to za nekoliko sekundi. Također postoje razni online servisi za generiranje xml datoteke (sitemap.xml). Ukoliko nemate puno sadržaja te je vaša web stranica vrlo jednostavne strukture, mislim da nema potrebe za kreiranjem spomenutog.
 • SEO frendly URSs će također imati utjecaj na pozicioniranje vaše stranice u Google-u i drugim tražilicama. Ovo je vrlo jednostavno za objasniti. Ako je ikako moguće, radije koristite URL na ovaj način http://www.domena.com/prodaja-rabljenih-vozila/,
  a ne http://www.domena.com/5252-tt-589/. Mislim da vam je jasno i zašto.
 • ubrzajte svoju web stranicu na načih da optimizirate slike, server, instalirajte cache plugin ako koristite wordpress, ne pretjerujte sa skriptama itd.. Brzina učitavanja (otvaranja) vaše web stranice bitna je za korisnike, Google pa tako i za vas.

3) SADRŽAJ KAO SEO FAKTOR

Sadržaj je najbitniji za korisnike i za tražilice, a naposljetku i za vas i vaše poslovanje. Ovdje se često stvari zakompliciraju, a ne bi trebale. Ukoliko se bavite i donekle vas zanima ono što radite, kreiranje sadržaja bu trebao biti svakidašnji posao bez napora. Jedinstvenim sadržajem privući ćete posjetitelje i steću autoritet kod Google-a. Nemojte koristiti copy/paste tehniku i vidjet ćete ‘malo čudo’ od SEO optimizacije. Google Panda brine se da vlasnici stranica sa copy/paste sadržajem dobiju ranking koji zaslužuju. Koliko je Google Panda učinkovita, nadam se da nikada nećete saznati na svojoj koži.

Budite kreativni, pišite i stvarajte kada ste dobro raspoloženi i imate inspiracije. Radije napišite 5 unikatnih članaka nego da kopirate 25. Ako je ikako moguće kontinuitet pisanja također vam može pomoći da vaša stranica bude poželjnija za tražilice. Ukoliko svakih nekoliko dana objavite novi članak to je super. Ako imate inspiracije u jednom danu, možete napisati više članaka i objaviti ih kasnije ili namjestiti da se članci automatski objavljuj svakih nekoliko dana (ukoliko imate tu opciju).
Taj način mnogi iskorištavaju kako bi npr. radili samo subotom, a imali rezultate cijeli tjedan ili čak svaki dan.

4) LINK BUILDING

Najpopularnija metoda off-page ili off-site SEO optimizacije je link building ili gradnja linkova. Kako je Google zamislio linkove prema vašoj ili nekoj drugom web stranici? Google voli idealan svijet i on bi htio da vi pišete odličan sadržaj te da posjetitelji dijele isti te vas linkaju zbog toga. Ova strategija je odlična, ali vrlo spora (ne i nemoguća) tako da linkanje valja malo ubrzati. Također, mana ovoj strategiji je ta što je vrlo bitno s koje stranice dobijate linkove i više vam vrijedi jedan link sa stranice koja je povezana s vaši sadržajem nego 4 sa web stranica koje nemaju nikakve s istim.  Nadalje, nisam siguran koliko bi vas konkurenti linkali kada bi naišli na članak koji ste napisali i koji im se svidio.

Besplatne linkove možete dobiti prijavom u razne direktorije i kataloge, social bookmarking, guest posting (pisanje članaka za druge web stranice) i slično.

5) ANALIZA REZULTATA SEO OPTIMIZACIJE

Bez analize ništa. Zašto? Jer jednostavno ne znate jeste li uspjeli ili niste. Kakva korist od truda i rada ako ne možete izmjeriti rezultate. Postoji puno alata za koji vam mogu pomoći u mjerenju rezultata koje ste postigli, a najbitniji je Google Analytics. Korištenjem Google Analytics možete vrlo lako ustanoviti s kojih ključnih riječi i linkova vaši posjetitelji dolaze, odakle su, koji browser koriste, koliko provode na vašoj stranici, koji sadržaj ih najviše zanima i sl.

Razumijevajući svoje posjetitelje bit ćete u mogućnosti ponuditi im ono što žele te postići bolje rezultate. Ako su vaši posjetitelji zadovoljni, vjerujem da ćete i vi biti.

Ovo je bio mali, kratki SEO vodić koji sadrži bitne SEO faktore. Postoji još puno faktora koji su presudni u rangiranju vaše web stranice, ali držeći se ovih spomenutih, možete konkurirati bilo kome i bilo čemu :) Također, dobro je napomenuti da Google konstantno unapređuje svoje algoritme kako bi pretraga i korištenje tražilice bilo realnije, sigurnije te učinkovitije. Ukoliko koristite ove SEO metode, što drugo reći nego: “See you at the top!”